Woorden, beelden en dingen

Woorden, beelden en dingen

De film dringt zich op..

Filosofie en kunstPosted by Peter Bastiaanssen Fri, September 25, 2015 19:24:19

Ik ben de laatste tijd nogal veel betrokken bij filmen. Niet dat ik zelf film, daarvoor heb ik geen aangeboren talent en het ontbreekt me de tijd of het geduld het goed te leren, maar er wordt wel veel gefilmd de laatste tijd. Allereerst zijn mijn eega Hanne Clausen en ik hard bezig samen een serie afleveringen te produceren onder de titel filosofie in blik.( Zij filmt, ik niet.) Het worden een serie filmpjes van rond de tien minuten waarin een magiër(ik ) de filosofen aan gene zijde bezoekt, ze bezweert, inblikt en ze vervolgens ‘vers uit blik’ presenteert in korte sessies waarin twee of drie filosofen in discussie uitbarsten. Hanne filmt, maakt de animaties, en edit. Ik maak de verhalen en doe de regie. Voor de stemmetjes hebben we Thomaz en Rick Bastiaanssen (respectievelijk mijn zoon en mijn neef). Heel leuk om te doen en het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf.

Afgelopen week kwam er op het atelier een andere filmer langs. Ene Bram, in opdracht van kunst.nl, een van Nederlands grootste kunstuitleenbedrijven. Als tegenprestatie vraagt kunst.nl (het voormalige B.A.S.) van de uitverkoren kunstenaar een schilderij met de verkoopwaarde van minimaal 2000 euro. De filmpjes komen op de site van kunst.nl. Ik mag het filmpje ook op mijn eigen site zetten. Ik vond en vind dit een goede deal.

Dus binnenkort moet het filmpje hier ergens te zien zijn op artisadog.nl. Ik ben benieuwd, want ik had nog een aardigheidje bedacht en ik heb geen idee of het ook zo aardig is als ik het in mijn hoofd had.

Een paar dagen geleden zijn we(Hanne en ik) ook nog gaan filmen in Gent. In het S.M.A.K., waar ik een ontmoeting had en een kort vraaggesprekje met de artistiek directeur van het museum dhr. Philippe van Cauteren. We besloten tot deze actie nadat ik een brief mocht ontvangen van het S.M.A.K. met het verzoek om de hond in de krat (de art is a dog-dog) op te komen halen.

In 1996, 19 jaar eerder startte ik een groot project; ARTISADOG. In feite startte ik daarmee ook mijn carriere als kunstenaar met een publiek.

Een van de onderdelen van het project was het versturen van 25 stuks zwarte houten honden in kratten naar 25 internationale musea van hedendaagse kunst met de instructie om de beste plek in het museum vrij te maken en daar de zwarte hond met het signaal art is a dog, geschilderd op een wit plankje te exposeren.

Over dat project maken we nu dus een film, wat de beweegredenen waren, wat er mee beoogd werd, hoe de instellingen reageerden en hoe de reacties gebundeld in een reader weer een nieuw project werd, maar ook hoe wij nu na 19 jaar tegen dit project aankijken en de reactie van Philippe van Cauteren nadat wij hem confronteerden met de complotten die blijkbaar nu, na 19 worden uitgespeeld. Oftewel The full Monty. Natuurlijk is er ook een gastoptreden van de vaak gespeelde troefkaarten van de conceptuele kunsten, de filosofen Foucault en Deleuze uit blik. Al deze gekkigheid wordt as we speak verwerkt in een film met de welluidende titel, S.M.A.K. the DOG.

Een ongeluk komt nooit alleen, is het gezegde, blijkbaar komt de film ook niet in haar eentje.

Hopelijk blijken het geen ongelukken…

Wij houden u op de hoogte…